מכשירי שמיעה
אובדן שמיעה הוא מצב בו אדם מתקשה לשמוע או לקלוט צלילים. המצב הזה יכול להופיע בכל גיל, אבל הוא נפוץ יותר בקרב מבוגרים. למרבה השמחה, כיום ניתן לרכוש מכשירי שמיעה מקדמים שמשפרים את המצב בעשרות מונים. כאן נגלה מה חשוב לדעת על אובדן שמיעה, ועל רכישה של מכשירי שמיעה איכותיים.
באיזה גיל לרוב מתחילה ירידה בשמיעה?
ירידה בשמיעה יכולה להתחיל בכל גיל, אך היא שכיחה יותר בקרב מבוגרים. כ-1 מכל 3 אנשים בין הגילאים 65 עד 74 סובלים מאובדן שמיעה, וכמחצית מאלו מעל גיל 75 מתקשים בשמיעה. לפי לשכת הלמ"ס, 12% מהאנשים בישראל מגיל 20 ומעלה חווים כלשהו בשמיעה, ועם הזמן הבעיה מחמירה.
גורמים שיכולים להגביר את הסיכון לאובדן שמיעה כוללים חשיפה לרעש חזק, מצבים רפואיים מסוימים ותרופות מסוימות. חשוב לבצע בדיקות שמיעה סדירות ולטפל בכל אובדן שמיעה בשלב מוקדם כדי למנוע הידרדרות נוספת של יכולת השמיעה.
3 סימנים שאתם צריכים מכשיר שמיעה:
- קושי בשמיעה בסביבות רועשות או רעשי רקע יכולים להיות סימן לכך שהשמיעה שלך לא חדה כמו פעם. זה יכול להקשות על הבנת שיחות במקומות צפופים, כגון מסעדות, מסיבות, או אפילו בבית שלך, אם יש רעשי רקע מהטלוויזיה או ממקורות אחרים.
- בקשה תכופה מאנשים לחזור על עצמם או לדבר חזק יותר הוא סימן נוסף לכך שהשמיעה שלך הדרדרה. אם אתה מוצא את עצמך מבקש מאנשים לחזור על מה שהם אמרו מספר פעמים במהלך שיחה, או אם אתה צריך לבקש מהם לדבר חזק מהרגיל, זה יכול להיות סימן שאתה צריך מכשיר שמיעה.
- קושי ניכר בשמיעת תדרים או צלילים מסוימים הוא סימן נוסף לכך שאתה עשוי להזדקק למכשיר שמיעה. לדוגמה, אם אתה מתקשה לשמוע צלילים גבוהים, כגון שירת ציפור או קול של ילד, או אם אתה מתקשה לשמוע צלילים נמוכים, כגון גיטרה בס או קול של גבר, אז זה יכול להיות סימן של ליקוי שמיעה.
בנוסף לסימנים אלו, אתה עלול לחוות גם צלצולים באוזניים (טיניטוס), תחושת מלאות או לחץ באוזניים, או קושי בהבנת דיבור בסביבה רועשת. מומלץ תמיד להתייעץ עם אודיולוג או עם מומחה לאוזן, אף וגרון (אף אוזן גרון) לצורך הערכת שמיעה רשמית.
באיזה מכשיר שמיעה נהוג להשתמש?
אין מכשיר שמיעה שמתאים באופן אחיד לכל אלו שחווים אובדן שמיעה; אולם, כיום ניתן ליהנות ממכשירי שמיעה איכותיים, מתקדמים ודיסקרטיים שמשפרים באופן משמעותי את איכות השמיעה שלכם. מכשירי שמירה קטנים, וכן מכשירי שמיעה זעירים, מאפשרים לאנשים רבים ליהנות משיפור ניכר באיכות החיים, בלי מכשירים בולטים שדורשים תפעול מסורבל.
כדי ליהנות מהפעולה של מכשירי שמיעה באופן מיטבי, חשוב להתאים לכם מכשיר שמותאם לצרכים שלכם, ולירידה בשמיעה שאתם חווים. בשלב הראשון צריך לבצע בדיקת שמיעה במכון שמיעה ייעודי, שבו תתבצע הבדיקה עם מכשירים מקצועיים. הבדיקה אינה כרוכה בכאבים, ומטרתה היא לבחון את היקף הירידה בשמיעה.
לאחר מכן, יותאם לכם מכשיר שמיעה שמתאים לחומרת הירידה בשמיעה שאתם חווים, את הנוחות שאתם שואפים לה, את המבנה האנטומי של אוזניכם, ועוד. התהליך כולל בדרך כלל מספר מפגשים שמטרתם לדייק את מכשיר השמיעה לצרכים שלכם.
השירות ניתן על ידי קלינאי תקשורת מקצועי, כך שתוכלו ליהנות משירות מדויק שמותאם לכם בדיוק. בתום כל הבדיקות יותאם לכם מכשיר שמיעה שמתאים לאובדן השמיעה שאתם חווים, וכזה שמותאם לסביבתכם. כדי ליהנות מאיכות שמע מיטבית, מומלץ לקחת מכשיר שמיעה לתקופת ניסיון, ולבצע התאמות במידת הצורך.
בשיתוף רותי לוינסון מכשירי שמיעה מתקדמים מומלצים לגיל השלישי